Comuna cu un singur candidat pentru postul de primar și o singură listă de candidaturi. „Dacă așa a vrut Dumnezeu!”

0
0
Publicat:

Într-o comună din Olt, primarul în funcție candidează singur pentru al treilea mandat. Celelalte partide nu și-au desemnat candidați nici pentru posturile de consilier local. În alte trei comune primarii în funcție nu au contracandidat, în schimb sunt candidaturi la consiliu.

Primarul Liviu Anuța (PSD) nu are contracandidat la Voineasa FOTO: site Primăria Voineasa
Primarul Liviu Anuța (PSD) nu are contracandidat la Voineasa FOTO: site Primăria Voineasa

La startul campaniei electorale, în județul Olt, unde PSD a câștigat, cu patru ani în urmă, 95 din cele 112 primării, s-au aliniat aproximativ 350 candidați care luptă pentru postul de primar. Cei mai mulți sunt la Vădăstrița, șapte candidați (din partea PSD, PNL, AUR, Pro România, USR, SOS, Forța Dreptei), în schimb în alte patru localități primarii în funcție pot fi realeși doar cu votul lor, situație în premieră.

În Voineasa, o localitate mică (aproximativ 2.000 locuitori) de lângă Balș, primarul în funcție (PSD) nu are contracandidat. Nici măcar pentru consiliul local nu s-au mai depus liste de candidaturi, situație unică în județ, astfel că lucrurile aici sunt tranșate din start.

„Dacă lumea ne iubește pe noi!”

„Asta e, dacă nu s-au înscris..! Ce explicație să am eu? Dacă oamenii au considerat că noi ne-am făcut treaba... Nu s-a înscris niciunul. Dacă lumea ne iubește pe noi, ce să putem să zicem noi?!”, spune primarul Liviu Anuța.

Cu patru ani în urmă a câștigat pentru a doua oară alegerile, iar cu lista sa de consilieri a câștigat nouă din cele 11 posturi de consilier local. Până la finalul mandatului și cei doi consilieri ai PNL au ajuns să voteze cot la cot cu cei ai PSD.

„Am avut 11 din 11 de la început, că și ăia de la PNL tot cu PSD votau. Au și înțeles că proiectele nu sunt pentru cineva personal”, mai spune primarul, contactat de „Adevărul”.

Edilul adaugă că situația în care se află - fără opoziție la funcția de primar și cu o singură listă de candidaturi pentru consiliul local – li s-a părut aparte și altora. Chiar de la Biroul Electoral Județean ar fi sunat să se intereseze.

„Mai trebuie să mai fim și unici. Că și eu am zis: băi, dar nu mai vrea nimeni? Că nici PNL, nici AUR... (...) Ce vreți să fac acum, să mă retrag și eu? Dacă asta a vrut Dumnezeu! Eu așa spun întotdeauna, așa vrea Dumnezeu”, a adăugat primarul.

Situația însă nu îl surprinde neapărat. „Acum patru ani, spuneau mai mulți: sigur peste patru ani n-o să mai ai pe nimeni. - Păi, de unde știți, mă, voi? - La ce ai făcut dumneata în comună, spun eu că n-o să mai vină nimeni. - Zic, bă, mulțumesc pentru apreciere”, a mai spus primarul.

„Cu un vot pot să ies”

Spineni este o altă localitate din Olt în care primarul (PSD) candidează singur. Pentru consiliul local două partide și-au depus liste, însă cel mai probabil, PSD va câștiga toate mandatele. Primarul Dănuț Șărpău spune chiar că „adversarii” de la PNL au tatonat terenul pentru a trece la PSD, dar nu a fost interesat, pentru că „am echipa mea, la care țin”.

Primarul, care candidează acum pentru al patrulea mandat, spune că cel mai probabil potențialii contracandidați s-au convins că nu au nicio șansă.

„N-au vrut să se bage, le-a fost frică că se bagă degeaba. (...) Acum sunt sigur și de al patrulea mandat, mă votez singur și ies cu un vot”, spune, mai în glumă, mai în serios, primarul.

Primul mandat l-a câștigat în 2012. „Fostul primar, care era de la Revoluție, a avut la jumătate cât mine voturi. Patru inși am fost, în 2016 - patru, în 2020 tot patru și acum au zis – n-are rost, că a luat de trei ori, ce să mai facem acum”, a mai spus Șărpău, pentru „Adevărul”.

În mandatul 2020 – 2024, PSD a avut opt consilieri din 11, doi fiind de la Pro România și unul singur de la PNL. Acum, doar PNL a mai depus listă de candidaturi pentru consiliu.

Din cei aproximativ 1.200 votanți câți sunt în Spineni, se prezintă, de obicei, la vot 700-800. Primarul nu se teme că nu vor mai veni având în vedere că are deja victoria asigurată, pentru că, spune, oamenii o fac pentru el și în joc sunt și voturile pentru Consiliul Județean și pentru Europarlamentare.

Fără opoziție la al optulea mandat

Ion Enescu, primarul din Baldovinești, este printre cei mai longevivi primari. Și-a depus acum candidatura pentru al optulea mandat, are deja 28 ani de primărie. „N-am mai avut (n. red. – o situație în care să nu se mai înscrie niciun alt candidat), s-a mai înscris câte unul, acuma văd că nu s-a mai înscris. Ce explicație să am? Probabil că așa au considerat oamenii că este în regulă”, a spus primarul.

În mandatul care se încheie a avut majoritatea și în Consiliul local, PSD, partidul din partea căruia candidează, câștigând în 2020 șapte din cele nouă mandate de consilier local. Acum au depus liste de candidaturi pentru consiliul local patru partide: PSD, PNL, Forța Dreptei și AUR.

Prezență va fi, este convins primarul, chiar dacă aproape un sfert dintre consăteni sunt în străinătate, la muncă.

„Oamenii trebuie să vină să-și exprime votul, alegerile astea sunt și pentru consiliul local, sunt și pentru europarlamentari, oamenii vor veni la vot. Se duce pe la 80% prezența la vot, tot timpul a fost 80%, din oamenii care sunt în localitate, pentru că sunt plecați mulți în afară, cam 22 procente”, a  mai precizat Enescu.

Primarul mai spune că are obiective și pentru cel de-al optulea mandat.

„Unele lucruri mai trebuie recondiționate, altele nu au fost făcute. Viața este dinamică, se schimbă, ce a fost valabil acum 24 de ani probabil că nu mai este acum. Nevoile sunt altele, încercăm să aducem gazul natural, alte priorități are acum localitatea. Cele uzuale le-am făcut. Au apă toate gospodăriile, există canalizare în toată comuna, drumurile sunt asfaltate în toată comuna, la mine nu există locuință care să nu aibă drum asfaltat în fața porții sau să fie apa adusă la poartă sau să aibă canalizare adusă la poartă”, susține primarul Ion Enescu.

De la luptă electorală cu focuri de armă și prezență la vot de peste 100%, la candidatură unică

Colonești, localitate celebră, de-a lungul anilor electorali, pentru prezența de peste 100% (cu votanți pe liste suplimentare), dar și pentru un incident grav petrecut la alegerile intermediare din 2009, când echipele de campanie ale principalilor contracandidați s-au confruntat la intrarea în localitate, fiind trase chiar și focuri de armă,  este una din cele patru localități în care primarul în funcție nu are contracandidat.

Nicolae Stan conduce localitatea încă dinainte de 1990, când a fost președinte de CAP. Din 1990 și până în prezent a lipsit de la primărie două mandate (într-unul dintre acestea a fost parlamentar), iar în fruntea Coloneștiului s-a aflat atunci fiul său.

În 2020 a câștigat mandatul de primar cu aproape 90% din voturi.

De primarul Nicolae Stan nu am reușit să dăm la telefon. Am vorbit, în schimb, cu viceprimarul Constantin Burducel.

„Și așa lupta nu era mare, pentru că și în anii trecuți primarul a ieșit tot cu peste 90%, Consiliul Local tot la fel, 90%, doar un consilier din altă parte (din 11)”, a precizat viceprimarul.

Pentru viitorul mandat, PSD, este convins viceprimarul, va avea unanimitate și în Consiliul Local, chiar dacă a depus listă de candidaturi și PNL.

Cred că s-au convins și ăștia care erau vocali că nu pot să facă ceva în comună. Dacă ar fi putut, ar fi avut și susținere. Sau dacă ar fi ajutat cu ceva, poate mai încercau să candideze, dar așa...”, a adăugat viceprimarul.

Cinci candidați pentru președinția CJ Olt

Pentru Consiliul Județean, în Olt, se luptă cinci formațiuni politice – PSD, PNL, Alianța Dreapta Unită (Forța Dreptei - USR), SOS și AUR -, toate având atât listă pentru funcțiile de consilier județean, cât și candidat pentru funcția de președinte al CJ Olt (Marius Oprescu -PSD, președinte în funcție;  Emanuel Oproiu – PNL; Mugur Mihăescu - AUR, Emanuel - Alianța Dreapta Unită; Mihai Țiu - SOS România).

Cinci candidați se luptă pentru președinția CJ Olt FOTO: colaj FB
Cinci candidați se luptă pentru președinția CJ Olt FOTO: colaj FB

Pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ sunt șase candidați: Emil Moț – PSD; Mario De Mezzo – PNL; Gabriel Buliteanu – AUR; Elena Iotu - Alianța Dreapta Unită; Cătălin Davidescu – PUSL;  Cristian Văduva - SOS.

Pentru funcția de primar al municipiului Caracal se luptă cinci candidați: Ion Doldurea – PSD, Luminița Popescu – PNL, Ovidiu Pătru – AUR, Emil Rece – USR, Mirela Jianu – SOS.

Iată și cine vizează fotoliul de primar în orașele din județul Olt:

Balș: Cătălin Rotea – PSD, Mădălin Teodosescu – PNL, Cornel Nedelcu – Partidul Patrioților, Valentin Popa – AUR

Corabia: Iulică Oane – PSD, Cătălin Neacșu – PNL, Gigi Gălan – USR, Patricia Cucu – Pro România, Sofi Dădulescu – AUR

Drăgănești Olt: Viorel Nădescu – PSD, Marian Tudorică – PNL, Mugurel Tiutiu – AUR, Mariana Petcu – USR, Leon Vlădescu – PUSL

Piatra Olt: Nicușor Rada – PSD, Ilie Sterie – PNL, Ionuț Vișan – SOS

Potcoava: Emanuel Enăchioaia – PSD, Nicușor Milea – AUR, Nicolae Țundrea – PNL, Adrian Cincă – SOS

Scornicești: Daniel Tudor – PSD, Constantin Ilie – SOS, Florea Tudor – PNL.

Județul Olt nu este singurul unde se cunoaște deja primarul cu o lună înaintea alegerilor. O situație similară s-a înregistrat în comuna bototșăneană Hănești, unde în cursa electorală pentru Primărie s-a înscris un singur candidat: fostul liberal Costel Matei, trecut la PSD, partid din partea căruia și-a înregistrat acum candidatura.

Matei a câștigat primul mandat de primar în anul 2004, atunci când reușea să câștige după al doilea tur de scrutin, în fața social-democratului Chirica Zaharia. De altfel, toate cele cinci mandate avute de-a lungul timpului au fost câștigate după lupte electorale cu candidații susținuți de PSD. Ultimele trei mandate le-a câștigat cu scoruri electorale zdrobitoare, cu peste 70% dintre voturi.

Deși la fiecare scrutin electoral avea cel puțin un contracandidat, anul acesta, Costel Matei și-a adjudecat victoria cu o lună înainte de alegeri tocmai fiindcă este singurul înscris pe listele electorale, fără niciun rival politic.

Această situație inedită a fost cauzată, de fapt, de exodul primarilor PNL la Partidul Social Democrat. În luna februarie, 23 de primari și viceprimari liberali din Botoșani au trecut în tabăra adversă, inclusiv Costel Matei. În acest context, PNL Botoșani nu a mai avut răgaz să numească un alt candidat.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite